Vanavond hadden ze onweer, felle windstoten, hagel en heel veel regen voorspeld. Code rood was zelfs van kracht voor de provincie Limburg. Veel kunnen we er niet tegen beginnen, hagel valt waar het wilt vallen en een weer fenomeen als op Pukkelpop 2010 kun je ook moeilijk voorspellen. Maar wat zijn de risico's die wijnboeren lopen? Tijdens de fase van het uitlopen van de scheuten, zijn de scheuten vooral gevoelig voor het afbreken via hagel. Hagel is samen met vrieskou onze grootste vijand. Wanneer is de hagel gevaarlijk voor de druivelaars? Het antwoord is vrij eenvoudig. Bijna altijd! Tijdens de volgende stadia is het absoluut niet gewenst! -Het uitlopen van de scheuten, tot aan de bloei. (Afknakken van de scheuten) -Na de bloei-periode. (Bladverlies en mogelijks een slecht jaar tot gevolg, met daarenboven ook gevaar voor het verliezen van druiven. En mogelijks schimmel, afhankelijk van het stadium van de druif) -Voor de ontbladering. (bladverlies, mogelijks een slecht jaar als gevolg.) -Na de kleuring. (Veel kans op schimmels als de druiven geraakt zijn, daarenboven ook bladverlies met een slecht oogstjaar tot gevolg) -Net voor de oogst. (Dat is gewoon weg dramatisch, het verwijderen van de slechte druiven is dan het enige wat men kan doen) Gelukkig is het noodweer uitgebleven op 29 en 30 april! In het begin van de avond, was het één rode vlek die op ons af kwam, maar die is verdwenen naarmate het onweer dichterbij kwam. Zoals men kan zien op de volgende foto's. Viel het op zich nog mee, met al dat code rood gedoe. Rond deze tijd van het jaar in 2016, om precies te zijn op 27 april 2016, hadden we te maken met hagel. Echter waren de hagelbollen te klein om schade te berokkenen. Hieronder kan u de hagelbollen zien op de foto's.
1 Opmerking
De maand maart zorgt altijd voor mooie spectaculaire beelden in de wijngaard. De wijngaard staat zoals elk jaar vol met paardenbloemen. Om maar te zwijgen over de nieuwe scheuten die uitlopen.
Vorig jaar rond deze tijd, om precies te zijn van de nacht van 19 april op 20 april 2017, hadden we last van een vorstperiode die wij in ieder geval nog niet eerder hadden meegemaakt. Daarom zijn we vooral blij, met het weer dat ze ons dit jaar gegeven hebben tot nu toe. Voorlopig ziet het ernaar uit dat we geen vorst meer zullen krijgen voor de komende weken. Maar zoals altijd moet elke fruitteler, landbouwer en tuinder opletten voor deze gevaarlijke periode. Wist je dat je? Iedereen kent de ijsheiligen, dit is van 11 tot 15 mei. Na deze periode zou er geen nachtvorst meer voorkomen. Echter in 1817 heeft het nog gevroren in Europa. Dit kwam door de Tambora vulkaanuitbarsting in april 1815. DE vulkaan is gelegen te Indonesië. Deze vulkaanuitbarsting was ook het einde van de druiventeelt in België. Niet Napoleon is de dader van de verdwijning van de wijnbouw in België, maar een vulkaan 12.000km hier vandaan! |
AuteurWijndomein De Caybergh Archieven
Oktober 2022
Categorieën |